DietCare darmowe przepisy
Sałątka ze szparagów i awokado

NAJWAŻNIEJSZE W TEJ SAŁATCE JEST TO ABY KORZYSTAĆ ZE ŚWIEŻYCH SZPARAGÓW. MOŻNA POWIEDZIEĆ, ŻE JEST SEZONOWA I CZEKA SIĘ NA NIĄ CAŁY ROK.
Jeśli lubisz szparagi, pokochasz ten przepis. Pieczone szparagi i kremowe awokado sprawiają, że ta prosta sałatka jest wyjątkowa. Dobre źródło witamin A, C i żelaza. Dodatkowo obłędnie smakuje, zaspokaja chęć na chrupanie oraz zaspokaja łaknienie. Świetnie spisuje się dla osób chcących zrzucić parę kilo jak i tych co chcą się zdrowo odżywiać i potrzebują utrzymać wagę.
60g młodego szpinaku
10g sera żółótego typu havarti lub 250g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
1 pęczek mini szparagów, przycięty, przekrojony wzdłuż na pół
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, opiekanych
1 awokado, pokrojone w plastry
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka drobno posiekanego świeżego szczypiorku
Krok 1
Przygotuj sos cytrynowo-szczypiorkowy: W zakręcanym słoiku umieść sok z cytryny, oliwę i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Bezpieczna pokrywa. Wstrząsaj, aż dobrze się połączą.
Krok 2
W misce wymieszać szpinak, pomidor, szparagi i orzechy włoskie. Dodaj awokado i dressing. Delikatnie wrzucić do połączenia. Obsługiwać.