DietCare darmowe przepisy
sałatka fusion z sezamowo-imbirowym dressingiem

Ta sałatka jest pełna warzyw i dobrych dla ciebie składników: zielona i czerwona kapusta, marchewka, zielona cebula, kolendra i imbir, wszystkie nadają wspaniały smak, a zwieńczona kilkoma orzeszkami ziemnymi, miała świetny chrupiący i bajeczny tekstura.
Wiedziałam, że chcę więcej koloru, trochę więcej warzyw i dressingu sezamowo-imbirowego, więc postanowiłam wymyślić własną wersję. Przyznam, że z jakiegoś powodu trochę się tym denerwowałem. Zwykle nie przepadam za czerwoną kapustą – myślę, że to małe wysuszone, twarde jak skała strzępy, które są dostępne w mieszankach sałat, ale zwykle trzymam się z daleka. Postanowiłem być odważny i spróbować i tak się cieszę, że to zrobiłem! W połączeniu z dressingiem sezamowo-imbirowym pozostał chrupiący, ale nie twardy, a nawet przyjął lekką słodycz. To było pyszne.
Na sałatkę:
1/2 małej główki lub kapusty pekińskiej, posiekanej
1/2 małej główki czerwonej kapusty, posiekanej
2 duże marchewki, obrane i starte
3 cebule, pokrojone w plastry
1/3–1/2 szklanki mielonej kolendry (według Twojego gustu)
orzeszki ziemne prażone w miodzie (można użyć orzeszków ziemnych prażonych na sucho) do smaku
Do dressingu sezamowo-imbirowego:
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka oleju sezamowego (nie jest w tym zbyt mocny. Obietnica.)
5 łyżeczek sosu sojowego lub tamari bezglutenowego (lubię markę San-J)
4 łyżeczki cukru
2 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, posiekanego
2 łyżeczki sezamu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki tajskiego słodkiego sosu chili (opcjonalnie)
W dużej misce wrzuć zieloną i czerwoną kapustę, marchewkę, zieloną cebulę i kolendrę. Odłożyć na bok.
W słoiku lub hermetycznym pojemniku z pokrywką połącz składniki na dressing i wstrząśnij, aby dobrze się połączyły.
Do godziny przed podaniem wymieszaj tyle dressingu z mieszanką sałat, aby pokryć. Prawdopodobnie będziesz miał resztki opatrunku. Posyp orzechami tuż przed podaniem.
Warto przygotować dressing wcześniej np dwa dni. W lodówce można przechowywać go około tygodnia. Smak imbiru stanie się wyraźniejszy, gdy zbierze się razem, i będzie pyszny. Ponadto, jeśli masz robot kuchenny z niszczarką, jest to świetny moment, aby go wyrwać! Posiekasz całą kapustę w mniej niż 2 minuty. Jeśli nie, nie martw się, prace przygotowawcze potrwają trochę dłużej.