Mocno czekoladowe muffinki buraczane

I po raz kolejny przemycamy warzywa!:) tym razem w postaci muffinek. Ten deser jest wbrew pozorom całkiem odżywczy i jak najbardziej nadaje się na przekąskę dla dużych i małych.

BURAK – zawiera betalainę – fitozwiązek o działaniu przeciwnowotworowym, odmładzającym, przeciwzapalnym i wzmacniającym odporność. Dobre źródło kwasu foliowego i manganu.

CZEKOLADA I KAKAO – źródło polifenoli, czyli antyoksydantów. działa korzystanie na układ krwionośny,  podwyższa stężenie seratoniny – czyli hormonu szczęścia!:), opóźnia procesy starzenia, poprawia pamięć i koncentrację. Dobre źródło magnezu, żelaza, wapnia, potasu, witamin z grupy B i wielu innych.

SYROP DAKTYLOWY-  ma działanie przeciwbakteryjne, podobne do miodu.

Składniki na ok. 16 muffinek:

Składniki “suche”:

  • 100 g  mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1,5 łyżeczki dobrej jakości proszku do pieczenia
  • 30 g karobu + 10 g prawdziwego kakao ( zamiast karobu można użyć tylko kakao);

Składniki “mokre”:

  • 200 g buraka – gotowanego albo pieczonego (już obranego),
  • 1 duża gruszka,
  • 140 ml oleju,
  • 3 jajka od szczęśliwych kurek,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 70 g syropu daktylowego lub 4 łyżki ksylitolu.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W pierwszej misce buraka, gruszkę, olej, jajka i syrop zmiksować na gładką masę.  W drugiej misce przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, kakao oraz karob. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki. Składniki suche połączyć z mokrymi – dodać 4/5 posiekanej czekolady. Masę przelać do foremek na muffinki i posypać odrobiną gorzkiej czekolady.

Piec około 40 min:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *