Dietetyczny keks bananowy

Keks zawsze kojarzy mi się z babcią. Kiedyś piekła go minimum raz w tygodniu. Oczywiście było to takie tradycyjne ciasto – z kolorowymi owocami kandyzowanymi, słodkie, na mące pszennej. W związku z tym, że ostatnio wspominaliśmy z rodzinką nasze dzieciństwo zamarzył mi się taki keks. No ale jako dietetyk nie uznaję oczywiście! owoców kandyzowanych, z cukrem jestem pokłócona a zwykła mąka pszenna wywołuje u mnie alergię (ach ten gluten:)), to pokusiłam się o zrobienie pełnoziarnistego keksu z bananami, orzechami i pestkami. Wyszedł naprawdę pyszny.  W dodatku robi się go błyskawicznie. Zresztą spróbujcie sami:)

Keks bananowy – przepis na około 10 porcji

Składniki “mokre”

  • 3 bardzo dojrzałe banany – najlepiej już takie z brązową skórką;
  • 1 jajko;
  • 70 g roztopionego masła, wystudzonego;
  • 2 łyżki żurawiny suszonej.

Składniki “suche”

  • 1 szklanka (ok 110 g) mąki pszennej, pełnoziarnistej;
  • 0,5 szklanki (ok 55 g) mąki pszennej np. krupczatki;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 2 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych;
  • 2 łyżki pestek słonecznika – posiekanych;
  • szczypta soli;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  1. Banany rozgnieść dokładnie widelcem.
  2. Żurawinę pokroić na małe kawałeczki.
  3. Roztopione masło, jajko, banana i żurawinę wymieszać w jednej misce.
  4. W drugiej misce wymieszać składniki suche.
  5. Obie masy połączyć i krótko wymieszać.
  6. Przełożyć ciasto do keksówki.
  7. Piec około godziny (do suchego patyczka)  w 180 stopniach w trybie góra-dół.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *