Wegetariańskie spaghetti ze szparagami i cukinią

Kochani! Jedzmy szparagi póki jeszcze są (a dlaczego? Poczytaj tu). Jak dla mnie zawsze za krótko trwa ten sezon. W tym ograniczonym czasie, kiedy są one dostępne, staram się mieć je zawsze w lodówce (chyba prędzej znajdziesz u mnie szparagi, niż chociażby masło ;)). Tym razem stworzyłam coś prostego i zarazem… zaskakująco przepysznego! I obowiązkowo – szparagowego 😉 Ale zdrowie na talerzu zawsze jest najważniejsze – pamiętajcie o tym i dlatego… do roboty! W sam raz dla każdego, kto nie ma czasu gotować – zupełnie jak ja.

Spaghetti ze szparagami i cukinią – składniki na 1 porcję:

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty – 50 g,
  • cukinia – 80 g,
  • szparagi – 90 g – 4 sztuki,
  • suszone pomidory – 3 sztuki,
  • cebula – 1/4 sztuki,
  • jogurt grecki – 2 łyżki,
  • żółtko jaja – 1 sztuka,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka,
  • sól, pieprz, sos sojowy;

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Warzywa pokrój w kostkę.
  3. Na oliwie podsmaż cebulę, następnie dodaj resztę pokrojonych warzyw i suszone pomidory.
  4. Dopraw sosem sojowym i pieprzem.
  5. W miseczce wymieszaj jogurt z żółtkiem.
  6. Na patelnię dodaj ugotowany makaron i wymieszaj wszystko z rozrobionym jogurtem. Potrzymaj około 7 minut na patelni. Opcjonalnie dopraw do smaku.

spaghetii ze szparagami i cukinią

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia (kcal) 425 kcal
Białko 15 g
Tłuszcz 19,6 g
Węglowodany ogółem 42,1 g
Błonnik pokarmowy 10,1 g

 

2 Comments Add yours

  1. Anna Jankowska napisał(a):

    Szkoda tylko, że szparagi sa tak krótko dostępne ;<

    1. Anna Podgórska-Seroka napisał(a):

      Też nad tym ubolewamy…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *