Sezon na dynię w pełni, więc moje tosty francuskie musiały być właśnie z puree dyniowym. Zapach unoszący się w kuchni podczas smażenia jest nieziemski – słodka dynia z nutką korzennego cynamonu. Mmhmnn… czujecie to?
Polecam i zapewniam, że każde dziecko będzie zachwycone – nawet niejadki:). A dynia to przecież warzywo – kolejny sposób na tajne przemycenie warzyw w diecie dzieci!
Składniki na tosty z 1 dużej bułki kajzerki:
- 1 bułka kajzerka;
- 1 jajko od szczęśliwej kurki;
- 2 łyżki puree z dyni;
- 1/4 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Bułkę pokroić na cienkie kromki. Jajko, puree z dyni i cynamon zblendować na gładką masę. Każdą kromkę obtoczyć dokładnie w masie jajecznej. Smażyć na suchej patelni, albo z dodatkiem masła klarowanego z obydwu stron po 3-4 minuty z każdej.
Podawać na ciepło:)