Szparagi z jajkiem w koszulce

Szparagi z jajkiem w koszulce

Niech żyje sezon szparagowy! A że jest niezwykle krótki, to zachęcamy Was do korzystania z tego cudownego, zielonego warzywa jak najwięcej! Bo w końcu szparagi to samo zdrowie (o czym poczytacie tu), a dodatkowo są łatwo strawnym warzywem.

Także wracając z pracy, zajrzyj na stragan, czy czasem nie ma tam szparagów – a jak są to kup od razu 3 pęczki 😉 (zupełnie jak ja ;))

Przepis na szparagi z jajkiem w koszulce (składniki na 2 porcje):

  • zielone szparagi – pęczek -500 g,
  • jajka – 4 sztuki – 200 g,
  • sól, pieprz, ocet spirytusowy;

dodatkowo:

  • pieczywo żytnie – 2 kromki – 70 g (dla łatwo strawnej – pieczywo pszenne),
  • pomidor – 1 szt – ok 150 g;

Przygotowanie:

Szparagi obmyć i usunąć zdrewniałe łodygi. Zagotować wodę, posolić i wrzucić na wrzątek uprzednio oczyszczone szparagi. Gotować do miękkości około 5 min. Przygotować jajka w koszulce. Przepis na idealne jajka w koszulce znajdziecie tutaj.

Szparagi ułożyć na talerzu i położyć na nich jajka.

Takie danie śniadaniowe wraz  z pomidorem i pieczywem stanowi idealne, pełnowartościowe śniadanie.

Wartość odżywcza (1 porcja):

Energia (kcal) 353 kcal
Białko 22.68 g
Tłuszcz 11.93 g
Węglowodany ogółem 48.57 g
Błonnik pokarmowy 10.31 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *