Szakszuka z pomidorami i szpinakiem

Dzisiaj już drugi raz na naszym blogu (tutaj poprzedni wpis) zagości szakszuka 🙂 tym razem postawiłam na wersję ze szpinakiem oraz ziołami prowansalskimi – tak, żeby trochę aromatyczniej się zrobiło 🙂 jak najbardziej dozwolona dla Małych i Dużych łasuchów – zwłaszcza tych, którzy kochają jajka! Także wcinajcie na zdrowie, jedno z najszybszych śniadań na świecie,

Szakszuka z pomidorami i szpinakiem – składniki na 1 porcję dla dużych lub 2-3 porcje dla małych:

  • jaja – 2 sztuki,
  • pomidor – 2 średnie – ok. 240 g,
  • szpinak świeży – spora garść – ok. 35 g,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki,
  • sól, pieprz – w wersji dla dorosłych;

Przygotowanie:

  1.  Przygotować warzywa, czyli sparzyć i obrać ze skórki pomidora oraz umyć liście szpinaku.
  2.  Pomidora pokroić w kostkę, szpinak porwać na drobniejsze kawałki.
  3.  Wrzucić warzywa na patelnie i chwilę poddusić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Zrobić w warzywach 2 małe “okienka” i wbić w nie jaja,
  5. Przykryć patelnię przykrywka i dusić do momentu ścięcia jaj (około 3 minut).
  6. Podawać ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem i jeść ze smakiem 🙂

Wartości odżywcze (1 porcja) + 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa (70g):

Energia (kcal) 385 kcal
Białko 22,2 g
Tłuszcz 12,8 g
Węglowodany ogółem 40,7 g
Błonnik pokarmowy 10 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *