Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Czasem warto otworzyć lodówkę, poszperać i stworzyć coś kreatywnego. Zaufaj mi, nie warto jeść na śniadanie codziennie tego samego! Owsianki, kanapki, jogurty z musli, jajka – jak najbardziej, ale pamiętajmy o urozmaiceniu naszych posiłków – również i tych pierwszych a zarazem najważniejszych! Ja uwielbiam jeść codziennie coś innego – dzięki temu wiem, że w mojej diecie będą wszystkie składniki jakich potrzebuje mój organizm!:)

I chociażsSałatka została stworzona z myślą o śniadaniu, spokojnie możesz też zjeść jako kolację albo nawet na 2 śniadanie – przeznaczone jest to jednak dla osób z większym zapotrzebowaniem energetycznym.

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami – składniki na jedną porcję:

  • świeży szpinak – 30 g – 1 garść,
  • mozzarella mini – 70 g – ok. 10 kulek,
  • suszone pomidory odsączone z oleju – 30 g,
  • pomidorki koktajlowe – 85 g,
  • ogórek zielony – 50 g,
  • świeża bazylia – 4 listki;

SOS:

  • oliwa z oliwek – 10 g – 1 łyżka,
  • krem balsamiczny – 10 g – 1 łyżeczka,
  • sól, pieprz – szczypta;

Przygotowanie:

Szpinak umyć i pozbawić twardych ogonków. Mozzarellę, pomidorki, suszone pomidory i ogórka pokroić na połówki.  Wymieszać wszystkie składniki, i dodać oliwę. Na wierzchu polać kremem balsamicznym i posypać bazylią.

Wartości odżywcze:

Energia (kcal) 401 kcal
Białko 19,2 g
Tłuszcz 30 g
Węglowodany ogółem 15,7 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *