Pieczona owsianka z superfoodsami

Była już orkiszanka, komosanka, więc teraz oto przed Państwem: pieczona owsianka! Wbrew wszystkim nudnym i oklepanym śniadaniom! I to nie byle jaka owsianka – bo w wersji fit i superfoodsami :). Nie bądźcie przerażeni tym, że trzeba ją piec – naprawdę szybko się ją robi i nawet taki śniadaniowy głodomór jak ja, zanim się obejrzał, już słyszał dźwięk wyłączanego piekarnika i zasiadał z gotową owsianką.

Do pieczonej owsianki użyłam jagód goji, ziaren kakaowca i nasion konopi – jako wspomniane wyżej superfoods. Możecie także dodać trochę orzechów (migdałów, laskowych, włoskich), suszonych owoców, cynamonu, kardamonu czy imbiru. Pamiętajcie jednak, że wtedy kaloryczność może się różnić od mojej 🙂 ale kombinujcie w kuchni, twórzcie i dzielcie się swoimi pomysłami – albo chociaż wrażeniami 🙂

Pieczona owsianka z superfoodsami – składniki (na 2 porcje):

  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu,
  • 1/2 banana,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1 łyżeczka jagód goji,
  • 1 łyżeczka ziaren kakaowca,
  • 1 łyżeczka nasion konopi,
  • 1 łyżka otrębów orkiszowych,
  • 1 łyżka otrębów owsianych,
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej;

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

2. Mleko zagotować, zalać nim płatki owsiane i odstawić, aby napęczniały.

3. Banana pokroić w ćwiartki, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i pozostałymi składnikami.

4. Wszystkie składniki wymieszać i przelać do kokilek lub innych naczyń żaroodpornych.

5. Piec 15-20 min, na koniec można posypać wiórkami kokosowymi.

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 356 kcal
Białko 13,9 g
Tłuszcz 13,7 g
Węglowodany ogółem 49,2 g
Błonnik pokarmowy 6 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *