Pełnoziarniste placuszki z gruszką i imbirem – BEZ CUKRU!

Pełnoziarniste placuszki z gruszką i imbirem

Jesień to taki czas, kiedy mówienie „chce mi się coś słodkiego” staję się bardziej popularne, niż samo „dzień dobry” (w taką pogodę ciężko powiedzieć, żeby był dobry, nie?). Wiadomo – czekolady, cukierki, batoniki, ciasta, ciastka i inne słodkości to zabójstwo – nie warto po nie sięgać, bo będziemy tego prędzej czy później gorzko żałować. Moja propozycja? Słodka gruszka w postaci placuszków! I słodkie, i sycące i szybkie w przygotowaniu, a do tego zaspokoi Wasz „apetyt na słodkie” na dłuższy czas. Nie musimy ich również smażyć na olejach roślinnych – patelnia teflonowa świetnie sobie z nimi radzi.

Przepis (na 3 porcje – około 12 placuszków):

  • 4 małe gruszki,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku lub drobno startego,
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • 2 jaja,
  • 200 ml jogurtu naturalnego (u mnie gęsty),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;

Przygotowanie:

Gruszkę kroimy w drobną kostkę (nie obierałam jej ze skórki) i zasypujemy imbirem. Dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek,  ubijamy je na sztywną pianę, a następnie dodajemy wcześniej oddzielone żółtka. Mąkę łączymy z sodą. Do powstałej masy dodajemy: łyżkę mąki i łyżkę jogurtu naprzemiennie, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto musi wyjść w miarę gęste, opcjonalnie można dodać odrobinę wody lub trochę więcej mąki. Beztłuszczową patelnię teflonową mocno rozgrzewamy (musi być gorąca) i łyżką formujemy placki. Smażymy, aż placki będą rumiane z obu stron.

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 436 kcal
Białko 17,6 g
Tłuszcz 6,5 g
Węglowodany ogółem 88 g
Błonnik pokarmowy 10 g

pełnoziarniste placuszki z gruszką i imbirem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *