Pasta jajeczna z awokado i czosnkiem

Pasta jajeczna z awokado i czosnkiem. Powodów, dla których warto jeść awokado jest naprawdę mnóstwo, dlatego staramy się je wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich jest tworzenie z niego różnego rodzaju past – a u mnie najlepiej sprawdza się pasta jajeczna z awokado. Świetna alternatywa do pieczywa, jeśli znudziły się Wam już mięsa i sery 🙂 możecie ją wykorzystać zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Tylko uwaga! – nie planujcie po jej spożyciu żadnych randek ani wyjść ze znajomymi. Czosnek w tej paście jest dość… intensywnie odstraszający 😉 ale kto jest „czosnkowy”, ten mnie zrozumie…

A o tym, dlaczego warto jeść awokado, poczytacie tu.

Pasta jajeczna z awokado i czosnkiem – składniki na 2 porcje:

  • 2 jajka,
  • 1/2 awokado,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • odrobina soku z cytryny (aby pasta nie była zbyt mdła);

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jaja ugotować na twardo. W tym czasie pokroić awokado na drobną kostkę, dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku. Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia (kcal) 167 kcal
Białko 6,4 g
Tłuszcz 14,6 g
Węglowodany ogółem 3,4 g
Błonnik pokarmowy 1,3 g
pasta jajeczna z awokado i czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *