Leśna owsianka z twarogiem

Na pewno jedliście już owsiankę z mlekiem, z jogurtem i z wodą, ale czy kiedykolwiek próbowaliście owsiankę z twarogiem? Na pewno nie, a z pewnością jej smak Was zaskoczy.

Jeśli wolicie wersję śniadaniową, to śmiało możecie dołożyć trochę więcej płatków owsianych – a będzie to śniadanie w 5 minut! Albo prawie tyle, ile gotuje się woda na kawę 🙂

Leśna owsianka z twarogiem (składniki na 2 porcje):

  • garść jeżyn,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (tylko nie 0%!),
  • pół szklanki malin,
  • 1 łyżka miodu (u mnie miód gryczany),
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich lub zwykłych,
  • pół kostki sera twarogowego półtłustego (125 g);

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Płatki owsiane wysypać na dno szklanki i zalać wodą – tak, aby namiękły. Twarożek wymieszać z jogurtem i miodem, nałożyć na płatki owsiane. Na wierzchu posypać malinami i jeżynami

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia (kcal) 332 kcal
Białko 19,5 g
Tłuszcz 7 g
Węglowodany ogółem 51 g
Błonnik pokarmowy 5 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *