Jajka zapiekane w kokilkach

Jajka zapiekane w kokilkach

Jajka na miękko, jajka na twardo, jajecznica, sadzone… i myślałam, że to już szczyt moich kulinarnych umiejętności, jeśli chodzi o jajeczne posiłki. Jednak pewnego dnia, jeden ze słynnych hipermarketów w swoim asortymencie promocyjnym wystawił tzw. „kokilki”.  Zaintrygowana zaczęłam drążyć – do czego coś takiego może posłużyć? I tak odkryłam… jajka w kokilkach.

Nie, to nie jest skomplikowane danie. I nie – nie trzeba się z nim bawić pół ranka. Oprócz tego, że trzeba je zapiec, cała zabawa z pozostałymi składnikami trwa jakieś 10 minut – tyle, ile podczas robienia jajecznicy. Tak więc, jak już pokroicie cebulkę i pomidory, to zastanówcie się – wrzucać je na patelnię czy może do kokilki i zjeść trochę bardziej bajeczną wersję jajecznego śniadania?

Wszystko zależy, jakie kokilki kupicie. U mnie są dość duże (bo lubimy z Mężem duże śniadania ;))

SKŁADNIKI (na 1 kokilkę):

  • 1 pomidor,
  • 1/2 dużej cebuli,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • 2 jajka;

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cebulę zeszklić na oleju. Pomidora pokroić w kostkę, ułożyć na dnie kokilki, dodać podsmażoną cebulę, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na wierzchu wbić jajka. Piec około 12 minut (należy sprawdzać piekarnik, aby żółtko było płynne, ale białko ścięte).

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 218 kcal
Białko 14.63 g
Tłuszcz 15.32 g
Węglowodany ogółem 7.52 g
Błonnik pokarmowy 2.12 g

jajka zapiekane w kokilkach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *