Jajka zapiekane w bułce

Jajka zapiekane w bułce z awokado i pomidorami

Jeśli dziś jest ten dzień , kiedy chcecie poświęcić nieco więcej czasu w kuchni na pyszne i niecodzienne śniadanie, to mam nadzieję, że nasz przepis Ci się spodoba.

Dziś wstałam i pomyślałam, że nudna jajecznica już nie robi na mnie wrażenia i czas coś pokombinować 🙂

Mam nadzieję, że Ciebie też zainspiruję do przygotowania fajnego śniadania –  np. jajek zapiekanych w bułce. Podobne już znajdziesz na naszym blogu – jajka zapiekane w kokilkach, ale dziś postawiłam na trochę inną wersję.

Na śniadanie dla 2 osób potrzebne Ci będą:

  • 2 pełnoziarniste ciabatty,
  • 4 jajka,
  • 1/2 pomidora,
  • 1/4 awokado,
  • 1/4 cebuli,
  • olej – łyżka,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy ciabaty – wykrawamy w nich środek, tak aby utworzyć „korytko”. Palcami ugniatamy środek bułki, żeby powstało nam jak najwięcej miejsca  w środku.

picsart_11-19-12-43-26

Następnie przygotujemy warzywną wkładkę: cebulkę, pomidora i awokado kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulkę na oleju i po chwili na patelnię dodajemy pomidora i tez chwilę dusimy.

Na dno naszej ciabatty układamy kolejno – awokado pokrojone w kostkę oraz warzywa z patelni. Delikatnie je solimy i pieprzymy.

picsart_11-19-12-45-24

Wbijamy po dwa jaja do każdej połówki, uważając żeby się nie rozlały.

picsart_11-19-12-48-02

Wkładamy je do rozgrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut.

Po tym czasie wyjmujemy gotowe „jajeczne zapiekanki” i zjadamy ze smakiem przy pysznej kawie.

Ach, zapomniałabym!  Dodatkowa porcja warzyw nie zaszkodzi – więc na talerzu nie może zabraknąć pozostałej połówki pomidora 🙂

picsart_11-19-12-50-55picsart_11-19-12-55-21-1

Takie śniadanie nasyci Was na kilka godzin, a wartość odżywcza jednej porcji wynosi:

Energia: 422 kcal

Białko: 19 g

Tłuszcz: 23,5 g

Węglowodany: 30,5 g

Błonnik pokarmowy: 7 g

Jeśli chcielibyście jeszcze obniżyć kaloryczność tego dania, to zamiast ciabatty można użyć mniejszej bułki i dodać jedno jajo. Oczywiście ilość warzyw warto pozostawić bez zmian 🙂 Taka modyfikacja obniży kaloryczność dania o około 100 kcal.

A wy co lubicie najbardziej na śniadania? Zdjęcia w komentarzach zawsze mile widziane 🙂

 

4 Comments Add yours

  1. Jaglusia napisał(a):

    Jaki fajny pomysł! Z wielką chęcią spróbuję. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

  2. My Home Rules napisał(a):

    Ale fajny pomysł na pożywne śniadanie!

  3. Emilia Golińska napisał(a):

    Dominiko, piszesz dużo o zdrowiu- ja również interesuje się bardzo tym tematem, dlatego warto, byśmy się wymieniły posiadaną wiedzę. Jajko zawiera lizynę- taką substancje, która nie tylko rozpuszcza zły cholesterol w jajku, ale również wypłukuje on cholesterol z naczyń krwionośnych. Lizyna ginie w temperaturze powyżej 92 stopni C, powyżej tej temperatury cudowne jajko zamienia się niestety w truciznę. Jajko najlepiej ugotować- czy na twardo czy na miękko nie ma znaczenia, gdyż skorupka chroni je, by w środku nie była wyższy temperatura, niż to konieczne. Każde jajko rozbite i poddane temperaturze wyższej niż 92 stopnie staje się niestety jajkiem ze złym cholesterolem, czyli szkodliwym dla człowieka. Polecam posłuchać sobie i poczytać Jadwigę Kempisty, jej wiedza jest dużo większa niż moja. Pozdrawiam ;D

    1. Dominika Łuczak napisał(a):

      Przyznam, ze się jeszcze z tym nie spotkałam! W takim razie koniecznie trzeba zgłębić te informacje! Czy masz może jakieś rzetelne źródła tej ciekawostki? Ja niestety nie doszukałam się niczego:( A grunt to stale poszerzać wiedzę! Postaramy się w niedługim czasie napisać artykuł na temat jajek:) Pozdrawiam!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *