Hummus z bobu z miętą

Jak zwariowane jemy teraz wszystko z bobem, bo sezon niezwykle krótki, ale chociaż będzie intensywny. Dzisiaj przetestowałam przepis z Jadłonomii i zrobiłam hummus z bobu. Są po prostu przepisy, które pięknie wyglądają na zdjęciach, a potem gdy je robimy w domu… to smak nijaki i po prostu spotyka nas gorzkie rozczarowanie. Ale nie u Marty 🙂 Nie jest trudny w wykonaniu, jego wykonanie zajmuje naprawdę krótko, a smakuje… rewelacyjnie! I to tak rewelacyjnie, że jadłoby się tę pastę codziennie 🙂 roślino- i weganosceptycy… SPRÓBUJCIE!

Hummus z bobu z miętą – składniki na ok. 8 porcji:

  • 500 g bobu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 60 g pasty tahini,
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz, otarta skórka z cytryny;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W dużym garnku zagotować nieosoloną wodę. Dodać bób, gotować 2 – 3 minuty i dopiero po tym czasie dodać pół łyżeczki soli. Gotować kilka kolejnych minut do czasu, aż bób będzie miękki.
Bób szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą, następnie włożyć do miski z zimną wodą. Odcedzić i obrać wszystkie ziarna.
Z obranego bobu odmierzyć dwie szklanki, resztę zostawić do posypania gotowego hummusu. Bób dodać do naczynia blendera razem z tahiną, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i zblendować na gładką, bardzo gęstą pastę. Kiedy pasta będzie gotowa wlać wodę i ponownie zblendować – dodać tyle wody, aby hummus miał puszystą, lekką konsystencję.
Na koniec posolić hummus do smaku, wymieszać i przełożyć do płaskiej miski. Polać oliwą, obsypać otartą skórką z cytryny i liśćmi mięty. Jeść z surowymi warzywami, pitą lub innym ulubionym pieczywem.

Wartości odżywcze (8 porcji)

Energia (kcal) 99 kcal
Białko 5,8 g
Tłuszcz 5,5 g
Węglowodany ogółem 10,7 g
Błonnik pokarmowy 4,4 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *