Buraczkowy twarożek z chrzanem

Ileż można jeść sery i wędliny na kanapkę? Zapewne są osoby, którym nigdy się to nie nudzi, ale ja do takich nie należę – a skoro tu jesteście, pewnie i Wy stwierdziliście, że warto od czasu do czasu zrobić coś szałowego na śniadanie. I tak oto – piękny i różowiutki buraczkowy twarożek mocno i pozytywnie Was zaskoczy. A jak sobie ugotujecie buraka i namoczycie rodzynki dzień wcześniej, to pastę przygotujecie w… 3 minuty.

Buraczkowy twarożek – składniki na 4 porcje:

  • 1 średni burak – ok. 180 g,
  • ser twarogowy półtłusty – 150 g,
  • chrzan – 2 pełne łyżeczki – 20 g,
  • miód – 1 łyżeczka – 12 g,
  • rodzynki –  1 łyżka – 15 g,
  • sól, pieprz – do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Buraka ugotować (ok. 30 min) w skórce, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w grubą kostkę.
  2. Rodzynki namoczyć przez 15 min i dokładnie odcedzić z wody.
  3. Obrane i pokrojone buraki, ser, chrzan, rodzynki i miód dokładnie zblendować na puszystą pastę i doprawić solą i pieprzem.
  4. Gotowy buraczkowy twarożek podawać z pieczywem lub innym dodatkiem.

Wartość odżywcza (1 porcji pasty):

Energia (kcal) 88 kcal
Białko 33.18 g
Tłuszcz 8,3 g
Węglowodany ogółem 11,3 g
Błonnik pokarmowy 1,6 g

Wartość odżywcza 2 kanapek z pieczywa żytniego z pastą:

Energia (kcal) 248 kcal
Białko 13.47 g
Tłuszcz 2.95 g
Węglowodany ogółem 48.39 g
Błonnik pokarmowy 7.85 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *