Pulpety jaglano-soczewicowe w sosie pomidorowym

Niemowlęta mają wysokie zapotrzebowanie na żelazo (więcej o tym, poczytacie tutaj), stąd też naprawdę ciężko jest zadbać o bogatożelazowe posiłki. Tutaj jedna z moich propozycji dla dzieci BLW – zazwyczaj w kuchni królują pomidory, a do tego forma pulpetowa jest prosta do chwycenia nawet dla Maluchów. Cała porcja ma 8 mg Fe (czyli jest to posiłek bogaty w żelazo), a dodatkowo obfituje w witaminę C, która ma wspomagać ich wchłanianie. Z kolei namoczenie soczewicy jest niezbędne, aby wypłukać część składników, które utrudniają wchłanianie tego składnika mineralnego.

Pulpety jaglano-soczewicowe w sosie pomidorowym – składniki na ok. 6 pulpetów:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej,
  • 1/2 cebuli,
  • 4 łyżki soczewicy czerwonej,
  • 4 łyżeczki natki z pietruszki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej;

Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć na noc. Wodę odla ć, zalać nową i ugotować do miękkości. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kaszę i soczewicę odcedzić i poczekać, aby obciekły z wody. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Całość zblendować na gładki krem. Posiekać cebulkę i podsmażyć na oleju. Passatę wymieszać z oregano. Dodać do krem jaglano-soczewicowego, doprawić do smaku: tymiankiem, natką z pietruszki i opcjonalnie pieprzem. Uformować małe pulpety na naczyniu żaroodpornym. Najpierw pulpety piec przez 15 min, następnie zalać je sosem i piec jeszcze kolejne 15 min.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia (kcal) 241 kcal
Białko 12,3, g
Węglowodany ogółem 41,1 g
Żelazo 8 mg
Witamina C 37,1 mg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *