Sałatka do pracy z bazyliowym dressingiem (idealna na lunch!)

Sałatka do pracy to chyba najprostszy, a zarazem bardzo pożywny i mało czasochłonny sposób na przygotowanie posiłku. Chcemy, żeby była smaczna, pożywna i zdrowa. Tylko jak ją przyrządzić? Co dodać? Nie miałabym nic przeciwko jedzeniu sałatek, gdyby nie to, że często do ich przyrządzenia używamy gotowych sosów w torebkach. A to jest błąd w sztuce! Pierwsza rzecz, która musi się stać Waszym nawykiem, to czytanie etykiet.

Dlaczego? Weźmy pod lupę przykładowy sos francuski jednej ze znanych firm. W skład owej gotowej mieszanki przyprawowej wchodzi… 10% przypraw. Pierwsze co jest wymienione w składzie to maltodekstryna. O ile dobrze pamiętam, wciąż mówimy o sosie ziołowym. Dalej jest tylko gorzej: cukier, regulatory kwasowości, skrobia modyfikowana, laktoza… Wszystko to, co jest wypisane na opakowaniu, występuje w danym sosie torebkowym w przeważającej ilości – mamy to regulowane ustawowo, że składniki wymienia się od największej ilości, do najmniejszej. Oczywiście dalej jest jeszcze olej roślinny (czyli po prostu olej palmowy). Tak więc nasza FIT sałatka staje się FIT MASAKRĄ.

A niewiele trzeba wysiłku, żeby przygotować naprawdę smaczny i zdrowy sos do sałatki. Dzisiejsza propozycja, to najprostsza sałatka do pracy wszechświata – idealna do pojemnika i do zrobienia w 5 minut. Na dobrą sprawę, wszystko wystarczy wymieszać – i wyjeść ją do ostatniego listka!

Zdjęcie zrobione przez jedną z moich pacjentek, a zarazem przyjaciółkę na diecie (buziaki!).

Składniki:

  • garść świeżej bazylii,
  • 3/4 świeżego ogórka
  •  1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 pomidor
  • garść rukoli (lub więcej, jeśli ktoś woli),
  • 1 łyżeczka  nasion słonecznika,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku;
Sposób przygotowania:

Pomidora i ogórka pokroić w kostkę, dodać do rukoli i wymieszać z bazyliowym dressingiem (oliwą z oliwek, bazylią, solą, pieprzem i sokiem z cytryny). Na koniec posypać słonecznikiem (można go podprażyć na suchej patelni).

Wartość odżywcza w porcji:

Wartość energetyczna 172 kcal
Białko 4.93 g
Tłuszcze 12.71 g
Węglowodany 12.84 g
Błonnik 3.96 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *