Grillowane roladki z cukinii – dietetyczna przystawka

Każdemu z nas organizacja imprezy spędza niekiedy sen z powiek. Tym bardziej, jeśli chcemy zaskoczyć najbliższych czymś dietetycznym, zdrowym, mało skomplikowanym, ale jednocześnie smacznym. Czy istnieje fit przystawka, którą można postawić na stół? Już spieszę Wam z pomocą i przedstawiam: grillowane roladki z cukinii z suszonymi pomidorami! Jedna roladka to zaledwie 41 kcal, toteż nie musicie się obawiać, że jej efekty zostaną z Wami na dłużej 😉 świetnie sprawdzi się dla wszystkich amatorów sera twarogowego – w tym także i mnie! Koniec karnawału już niedługo, więc na Waszym ostatkowym menu nie może zabraknąć roladek z cukinii 🙂

Grillowane roladki z cukinii z suszonymi pomidorami – składniki na ok. 10 roladek:

  • cukinia – 1 sztuka – 250 g,
  • ser biały półtłusty – 180 g,
  • suszone pomidory – ok. 6 sztuk – 80 g,
  • oliwa z suszonych pomidorów – 1 łyżeczka –  5 ml,
  • bazylia suszona, sól, pieprz – do smaku;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinię pokroić na cienkie, około 5 mm paski, posmarować olejem z suszonych pomidorów i posypać suszoną bazylią. Grillować na patelni grillowej albo grillu elektrycznym.

Ser biały rozgnieść widelcem, razem z pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami.  Ugrillowane paski cukinii posmarować po całości pastą serową i zwinąć w ruloniki.

roladki z cukinii

Wartości odżywcze (10 porcji)

Energia (kcal) 41,5 kcal
Białko 3,9 g
Tłuszcz 2,1 g
Węglowodany ogółem 1,9 g
Błonnik pokarmowy 0,2 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *