Pasta z cieciorki i marchewki z olejem z pestek dyni

Pasta z cieciorki i marchewki z olejem z pestek dyni

Jeśli niedawno zrobiliście naszą sałatkę  z cieciorką i sosem musztardowo-miodowym , to na pewno, tak jak mi, została Wam jeszcze do wykorzystania część ciecierzycy (u mnie z puszki).

Dziś postanowiłam w końcu ją wykorzystać i padło na pastę. I tak powstała pasta z cieciorki i marchewki z olejem z pestek dyni.

Pasta nadaje się jako świetna przekąska imprezowa, np. podana z grissini albo do bardziej dietetycznie – z warzywnymi sticksami – czyli ulubionymi warzywami pokrojonymi w paski, tak żeby łatwo nabierało się nimi pastę.

Jest to też świetny dodatek do pieczywa na śniadanie.

Przepis na ok. 2 porcje:

  • cieciorka z puszki – 150 g,
  • marchewka ugotowana – 75 g,
  • olej z pestek dni – ok 15 ml (1, 5 łyżki),
  • i… to wszystko:)

Marchewkę obrać i ugotować al dente, w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu połączyć w blenderze z ciecierzycą z puszki. Zmiksować. Na koniec dodać świetnie pasujący olej z pestek dyni.

Wartość odżywcza: 386 kcal (2 porcje)

Białko: 10,3 g

Tłuszcz: 19,9 g

Węglowodany: 34 g

Błonnik pokarmowy: 14,3 g

pasta z ciecierzycy i marchewki z olejem z pestek dyni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *