Koktajl ze szpinakiem i pomarańczą

Kiedy pierwszy raz zrobiłam Mężowi koktajl ze szpinakiem i postawiłam przed nim z zadowoloną miną, stwierdził krótko: sama sobie to pij. Że też zielony kolor tak odstrasza mężczyzn! Westchnęłam tylko ciężko i powiedziałam: spróbuj, a zakochasz się. Następny tydzień dzień w dzień musiałam mu robić koktajl w tej wersji. W prawdzie koledzy pytali się go, czym sobie u mnie tak przegrał, że musi to pić, ale on niezrażony i zachwycony jego smakiem, co jakiś czas zabiera posiłek do pracy w takiej postaci.

Taki koktajl ze szpinakiem to nie tylko cenne źródło błonnika pokarmowego, ale również bogactwo witamin i składników mineralnych – potasu (300 mg/porcję), żelaza (ok. 1,5 mg/porcję), kwasu foliowego (86 mcg/porcję) i witaminy C (76 mg/porcję – nawet 100% pokrycia dziennego zapotrzebowania!). Na pewno tym koktajlem wspomożemy naszą odporność w tym okresie – dodatkowo dzięki zawartości miodu (więcej o właściwościach miodu poczytacie tu). Dzieciom zawsze możecie powiedzieć, że to zielone, to kiwi ;).

Koktajl ze szpinakiem i pomarańczą – składniki (na dwie porcje):

  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 garści świeżego szpinaku,
  • 1 łyżka otrębów owsianych,
  • woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki zblendować. W zależności, jaki chcemy uzyskać koktajl – należy dodawać więcej lub mniej wody.

Wartości odżywcze (2 porcje)

Energia (kcal) 213 kcal
Białko 4,7 g
Tłuszcz 1,2 g
Węglowodany ogółem 53 g
Błonnik pokarmowy 7 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *