Koktajl szpinakowy z jabłkiem, mandarynką i imbirem

Koktajl szpinakowy z jabłkiem, mandarynką i imbirem

W moim domu szpinak jest obecny prawie zawsze w lodówce, ponieważ uwielbiam jego smak i kolor – stanowi dla mnie niezastąpiony produkt, tak jak (niestety) sól czy cukier dla niektórych. Dzisiaj znowu przybrał formę koktajlu (inne szpinakowe koktajle znajdziecie tu, tu i tu) – razem oczywiście z moimi ukochanymi owocami. U mnie często wychodzi bardziej pulpa szpinakowa, niż koktajl 🙂 ale wolę taką wersję – Wy oczywiście możecie to mocniej zblendować, aby uzyskać pożądaną przez Was konsystencję 🙂

Koktajlu nie musicie słodzić – jabłko i mandarynka robią swoją słodyczową robotę. Gdyby jednak ktoś chciał się skusić na miód lub ksylitol – śmiało możecie dodać, bo kaloryczność tego koktajlu to zaledwie 116 kcal. W porcji mamy też dość sporą ilość błonnika pokarmowego – aż 5,5 g/porcję.

Koktajl szpinakowy z jabłkiem, mandarynką i imbirem – składniki na 2 porcje:

  • 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru,
  • 2 jabłka,
  • 2 mandarynki,
  • 2 garści świeżego szpinaku,
  • woda do nadania odpowiedniej konsystencji;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mandarynkę obrać. Jabałka pokroić na połówki i wydrążyć z nich pestki. Szpinak opłukać pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki wrzucić do odpowiedniego naczynia, dodać wody do odpowiedniej konsystencji i zblendować.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia (kcal) 116 kcal
Białko 1,8 g
Tłuszcz 1 g
Węglowodany ogółem 30 g
Błonnik pokarmowy 5,5 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *