Jajka faszerowane pieczarkami

Potrawy z jajek stanowią podstawowy element świątecznego, wielkanocnego stołu. Oczywiście są niezastąpione! A najlepiej przygotować je w wersji, w której będą cieszyły nie tylko podniebienie… ale i oko.

Ale, ale, ale – przepis ten świetnie sprawdzi się też jako przekąska czy przystawka na imprezy, spotkania rodzinne, urodziny czy imieniny.

Jajka faszerowane pieczarkami – składniki:

  • 4 jajka,
  • 120 g pieczarek (około 6 sztuk),
  • 1/2 cebuli,
  • 1 łyżka natki z pietruszki,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego;

Sposób przygotowania:

Jaja ugotować na twardo. Pieczarki i cebulę obrać ze skóry i posiekać w kostkę. Natkę pietruszki posiekać drobno. Najpierw podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę a następnie dodać posiekane pieczarki i smażyć przez chwilę. Z jajek wydrążyć żółtka do miski, dodać posiekaną pietruszkę, podsmażoną cebulę, pieczarki, chrzan oraz jogurt i wszystko dokładnie wymieszać. Po uzyskaniu jednolitej masy nafaszerować nią białka.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia (kcal) 126 kcal
Białko 11,6 g
Tłuszcz 7,8 g
Węglowodany ogółem 3,9 g
Błonnik pokarmowy 1,7 g

jajka faszerowane pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *