Fasolka szparagowa z salsą pomidorową na ostro

Jak fasolka szparagowa to wiadomo – kojarzy nam się z jednym dodatkiem. Bułką tartą smażoną na masełku. Wszystko super, tylko zdajecie sobie sprawę, że 40 g takiego dodatku (w składzie: 20 g bułki tartej [2 łyżki] i 20 g masła [1 łyżka]) to kaloryczność około 230 kcal? A kto się ogranicza do takiej mikroskopijnej ilości zasmażki do fasolki?

No właśnie. Wielu pacjentów zamiast jeść fasolkę z bułką tartą spożywa bułkę tartą z fasolką. A czym zastąpić bułkę tartą do fasolki szparagowej? Proponuję Wam banalną w przygotowaniu salsę pomidorową na ostro. Wtedy już na pewno nie wrócicie do bułki 🙂

Salsa pomidorowa na ostro do fasolki szparagowej (składniki na dwie porcje):

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta suszonej papryki chili (lub więcej, jak kto woli) – jest to też dodatek dowolny – jeśli nie lubicie ostrych przypraw możecie pominąć ten składnik,
  • 2 pomidory,
  • sól, pieprz, oregano do smaku;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Poidory poddusić w niewielkiej ilości wody i doprawić do smaku: solą, pieprzem, chili i oregano. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę. Dodać oliwę, ocet balsamiczny i dokładnie wymieszać.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia (kcal) 82 kcal
Białko 1,9 g
Tłuszcz 5,4 g
Węglowodany ogółem 8,6 g
Błonnik pokarmowy 2,4 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *