Dietetyczne domowe cebularze – pełnoziarniste!

Faceci jak już się wezmą za gotowanie, to przyznaję, że potrafią w kuchni zdziałać cuda – i jako kobieta przyznaję, że mają lepsze wyczucie smaku, niż my jako płeć żeńska. Przykładowo mój Tata jest niekwestionowanym specjalistą od rosołu (nigdy nie jadłam lepszego, mam nawet przez to okropne podejście do tej zupy – rzadko kiedy mi smakuje przez przyzwyczajenie się do tatusiowego rosołu), nadziewanej kaczki i gęsi, pieczenia drożdżowego chleba i… cebularzy. Ba! I to jakich cebularzy. Nie takich gumowych, bez smaku, ze szczątkową ilością cebuli – tylko mięciutkich, puszystych, pachnących, z dużą ilością farszu. Świetne do pracy, idealne na piknik, cudowne jako przekąska. A mają tylko 167 kcal w porcji!

Dietetyczne domowe cebularze – składniki na 16 sztuk:

FARSZ – CEBULA Z MAKIEM:

  • 4 duże cebule (400 g),
  • 3 łyżki maku niebieskiego,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego;

CIASTO:

  • 0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • 1 łyżka cukru brązowego,
  • 1 szklanka ciepłego mleka (230 ml),
  • 1 jajko (60 g),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 60 g masła,
  • 1/2 paczuszki drożdży (50 g);

OPCJONALNIE:

  • kminek;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Farsz – cebula z makiem: Farsz do cebularzy najlepiej przygotować kilka dni wcześniej – najlepiej około 2 dni. Cebulę pokroić w grubą kostkę, sparzyć we wrzątku przez 2 minuty i odcedzić. Gorącą cebulę wymieszać z solą, makiem i olejem, przełożyć do słoika i bardzo szczelnie zamknąć. Po ostygnięciu farszu, słoik wstawić do lodówki.
Ciasto: drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki, cukrem i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
Resztę mleka rozpuścić z masłem. Pozostawić do ostygnięcia, ale tak, aby pozostało ciepłe. Następnie mleko i masło wymieszać z rozczynem i dodać do mąki. Doprawić solą do smaku. Jajko roztrzepać widelcem, jedną łyżkę pozostawić do smarowania brzegów cebularzy, a pozostałą część dodać do masy. Wyrobić ciasto tak, aby z łatwością odchodziło od ręki (można dodawać w razie potrzeby odrobinę mąki). Pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Ciasto podzielić na 16 części, każdą rozwałkować na placek o grubości 1-1,5 cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi placków posmarować uprzednio odłożonym jajkiem. Na środku placka, wyłożyć cebulę z makiem. Wierzch posypać odrobiną kminku (dla tych kminkonielubnych – może być bez). Pozostawić do wyrośnięcia na 0,5-1 godziny. Piec 15-20 min w 180 stopniach grzaniem dolnym, a następnie kolejne 5 min grzaniem dolnym.

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 167 kcal
Białko 5,8 g
Tłuszcz 6,3 g
Węglowodany ogółem 26 g
Błonnik pokarmowy 4 g

dietetyczne domowe cebularze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *