Chłodnik z ogórka

W upał to się człowiekowi NIC nie chce jeść – najlepiej odpoczywać w cieniu i mieć wolne od pracy. Ale nie oszukujmy się – jeść trzeba i to niemało, dlatego najlepiej jest przygotować coś, co: a) będzie zajmowało mało czasu i b) będzie jednocześnie potrawą „chłodzącą”, idealną na upał. Czyli co takiego? Oczywiście chłodnik! A ja Wam proponuję konkretnie: chłodnik z ogórka.

Jako że chłodnik jest naprawdę niskokaloryczny – warto dodać do niego coś, co trochę nam gęstość energetyczną podniesie. Świetnie sprawdzi się tutaj jajko ugotowane na twardo i ziemniaki z koperkiem.

Chłodnik z ogórka (składniki na 3 porcje):

  • 400 ml kefiru naturalnego,
  • pęczek koperku,
  • 3 ogórki,
  • pęczek natki z pietruszki,
  • 8 rzodkiewek,
  • sól, pieprz do smaku;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć z nadmiaru soku (z soku możecie przygotować chłodzącą wodę ogórkową – przepis tu). Natkę z pietruszki i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.

Wartości odżywcze (3 porcje):

Energia (kcal) 109 kcal
Białko 7,4 g
Tłuszcz 3 g
Węglowodany ogółem 16 g
Błonnik pokarmowy 3,1 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *