Jakiś czas temu, będąc na zakupach, rzuciła mi się w oczy zielona soczewica. Do tej pory nigdy nie używałam jej w kuchni. Wiedziałam, że trzeba ją moczyć, więc z góry założyłam, że jej przygotowanie wymaga zbyt dużo cennego czasu. Ale jak to jest z nami-kobietami, pewnego razu kupiłam całe opakowanie, które czekało na swój dzień przez pewien czas. Jakże się myliłam, jeśli chodzi o przygotowanie tego pysznego dania z soczewicą! Ani ono nie wymagało czasu, ani nakładu pracy, a jest po prostu pyszne, zdrowe i do tego pełnowartościowe.
Na jedną, sporą porcję potrzebujemy :
- 3/4 szklanki suchej zielonej soczewicy,
- 1/3 cukinii
- pół puszki pomidorów w zalewie najlepiej z dodatkiem czosnku,
- 1/2 papryki,
- 1/2 cebuli,
- 5 suszonych pomidorów,
- 2 łyżki mleczka kokosowego,
- 1 łyżka sosu sojowego (uwaga! może zawierać gluten – osoby, które muszą go wykluczyć z diety, powinny zwrócić na to uwagę),
- 1 łyżka oliwy,
- czosnek, pieprz cayenne, imbir, kurkuma
Wykonanie:
Soczewicę namaczamy przez około pól godziny w zimnej wodzie po czym gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie kroimy wszystkie warzywa. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy paprykę, cukinię i suszone pomidory. Dusimy około 10 minut. Dodajemy ugotowaną zieloną soczewicę. Wszystko zalewamy pomidorami w zalewie oraz mleczkiem kokosowym. Przyprawiamy wyciśniętym czosnkiem, pieprzem, imbirem i kurkumą – ilości wedle uznania. dusimy wszystko razem około 10 minut – do miękkości warzyw. GOTOWE!
Wartości odżywcze (1 porcja)
Energia (kcal) | 344 kcal |
Białko | 15.3 g |
Tłuszcz | 16.4 g |
Węglowodany ogółem | 41.9 g |
Błonnik pokarmowy | 13.6 g |