Potrawka z zielonej soczewicy

Jakiś czas temu, będąc na zakupach, rzuciła mi się w oczy zielona soczewica. Do tej pory nigdy nie używałam jej w kuchni. Wiedziałam, że trzeba ją moczyć, więc z góry założyłam, że jej przygotowanie wymaga zbyt dużo cennego czasu. Ale jak to jest z nami-kobietami, pewnego razu kupiłam całe opakowanie, które czekało na swój dzień przez pewien czas. Jakże się myliłam, jeśli chodzi o przygotowanie tego pysznego dania z soczewicą! Ani ono nie wymagało czasu, ani nakładu pracy, a jest po prostu pyszne, zdrowe i do tego pełnowartościowe.

Na jedną, sporą porcję potrzebujemy :

  • 3/4 szklanki suchej zielonej soczewicy,
  • 1/3 cukinii
  • pół puszki pomidorów w zalewie najlepiej z dodatkiem czosnku,
  • 1/2 papryki,
  • 1/2 cebuli,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki mleczka kokosowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego (uwaga! może zawierać gluten – osoby, które muszą go wykluczyć z diety, powinny zwrócić na to uwagę),
  • 1 łyżka oliwy,
  • czosnek, pieprz cayenne, imbir, kurkuma

Wykonanie:

Soczewicę namaczamy przez około pól godziny w zimnej wodzie po czym gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie kroimy wszystkie warzywa. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy paprykę, cukinię i suszone pomidory. Dusimy około 10 minut. Dodajemy ugotowaną zieloną soczewicę. Wszystko zalewamy pomidorami w zalewie oraz mleczkiem kokosowym. Przyprawiamy wyciśniętym czosnkiem, pieprzem, imbirem i kurkumą – ilości wedle uznania. dusimy wszystko razem około 10 minut – do miękkości warzyw. GOTOWE!

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 344 kcal
Białko 15.3 g
Tłuszcz 16.4 g
Węglowodany ogółem 41.9 g
Błonnik pokarmowy 13.6 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *