Pieczony indyk z sałatką

Mięso z indyka, zwłaszcza w oczach naszych babć, uznawane jest za nie najlepsze… takie suche i mało aromatyczne.  Ale! Odpowiednio przygotowany indyk jest smaczny i apetyczny, ponadto posiada wiele składników odżywczych i wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i na pracę serca. Reasumując: mięso z indyka jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne, czyli idealne!

Do przygotowania pysznego dania potrzebujemy:

  • 150 gram piersi z indyka,
  • 2 – 3 suszone morele,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • pół szklanki białego wytrawnego wina,
  • sól, pieprz, tymianek ewentualnie inne ulubione przyprawy

Wykonanie: Kilka godzin przed pieczeniem moczymy morele w winie. Pierś indyczą myjemy, osuszamy i nacinamy. Do nacięcia wkładamy odcedzone morele. Pierś przyprawiamy i układamy w brytfannie. Smarujemy po wierzchu oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C. Pieczemy 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze 25-30 minut. Podczas pieczenia parokrotnie polewamy pierś indyka pozostałym winem.

Do sałatki potrzebujemy:

  • 1/3 czerwonej papryki,
  • 1/3 cebuli cukrowej,
  • łyżka zielonych oliwek,
  • 2 łyżki czerwonej fasoli,
  • 1/4 cukinii,
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu.
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka octu balsamicznego

Wykonanie: Cukinie kroimy i dusimy na patelni. Kroimy resztę warzyw i przyprawiamy. Dodajemy duszoną cukinię i polewamy octem balsamicznym.

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 381 kcal
Białko 34.9 g
Tłuszcz 17.5 g
Węglowodany ogółem 26.1 g
Błonnik pokarmowy 7.1 g

 

One Comment Add yours

  1. przepis na naleśniki napisał(a):

    Twoja sałatka wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *