Orkiszowe pankejki z bananami

Kolejna fajna propozycja pankejkowo-śniadaniowa – tym razem w roli głównej stawiam banany, które dodają posiłkowi trochę słodyczy, a jednocześnie energię na wspaniały i zdrowy poranek. To trochę wariacja na temat tego przepisu.  Jako że głównym składnikiem jest mąka orkiszowa, to pankejki będą też dozwolone dla wszystkich osób na diecie “odchudzającej” (czy poprawniej: redukcyjnej). Możecie wtedy zrezygnować z syropu daktylowego 🙂

Orkiszowe pankejki z bananami – składniki na ok. 14 pankejków:

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 1 płaska łyżeczka dobrej jakości proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3/4 szklanki mleka spożywczego 2% tłuszczu (dla dzieci może być 3,2%) bądź napoju roślinnego,
  • 2 łyżki octu winnego jabłkowego,
  • 3 łyżki syropu daktylowego,
  • 2 średnie banany;

Przygotowanie:

Mleko wlać do miski, dodać ocet, wymieszać i odstawić na 10 min. W międzyczasie mąkę, proszek oraz sodę przesiać do oddzielnej miski, odstawić. Do mleka dodać jajko, syrop daktylowy i olej, a następnie dokładnie wymieszać tak, aby syrop daktylowy się rozpuścił. Dodać mąkę i zmiksować (lub wymieszać widelcem) na gładką masę. Banana pokroić na cienkie ok 5 milimetrowe plasterki. Wylać ciasto na patelnię, uformować placki i na każdym z nich położyć po 3-4 plasterki banana. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *