Zapiekanka z sosem szpinakowym i mozzarellą

Wiem, że jest to klasyczny banał, ale zdecydowanie jest to najlepszy banał, dzięki obecności szpinaku, który jak zwykle robi wspaniałą robotę! I w sumie wszystkim domownikom zasmakowała ta potrawa w takiej postaci, więc na pewno nada się dla wszystkich maluchów, które są już na dość zaawansowanym etapie rozszerzania diety.

-> Jeśli boicie się jeszcze smażyć Waszym dzieciakom – to możecie poddusić cebulę i szpinak w niewielkiej ilości wody;

-> Maluchom można sparzyć pomidora i obrać ze skórki, zanim pokroi się go w plastry;

-> Jeśli też zamienicie makaron pszenny na makaron pełnoziarnisty – to nada się to danie również dla osób na diecie 😉

-> Wersja dla dorosłych może zawierać niewielką ilość soli. Wówczas już makaron do potrawy możecie gotować w lekko solonej wodzie 😉

Zapiekanka z sosem szpinakowym i mozzarellą – składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 jajko od szczęśliwej kury,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku (100 g),
  • 300 g makaronu penne z pszenicy durum (albo innego, jeśli wolicie – może być także pełnoziarnisty),
  • 3-4 pomidory malinowe,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pieprz i opcjonalnie sól do smaku (w wersji dla dorosłych);

Przygotowanie:

Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać opłukany szpinak i całość dusić, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Warzywa przerzucić do wysokiego naczynia, dodać jajko, mleko i czosnek, a następnie całość zblendować. Pomidory pokroić w plastry, mozzarellę zetrzeć na tarce. Makaron przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać przygotowanym sosem szpinakowym, a na wierzchu ułożyć plastry pomidorów oraz posypać tartą mozzarellą. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *