Zapiekana pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Dzisiaj prosto, szybko i smacznie. Bez zbędnego namawiania i gadania – myślę, że taka wersja piersi z kurczaka zasmakuje nawet największym dietosceptykom. Może ona Wam posłużyć zarówno jako dodatek białkowy do obiadu, jak i pokrojona w plasterki do sałatki lub na kanapkę.

U mnie na pierzynce ze szpinaku i wyjątkowo z ziemniakami 🙂

Zapiekana pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą (składniki na jedną porcję):

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1/4 kulki sera mozzarella,
  • 2 suszone pomidory,
  • sól, pieprz do smaku;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem naciąć pierś w poprzek tak, aby można ją było rozłożyć. Oprószyć solą i pieprzem. Na filecie ułożyć suszone pomidory i mozzarellę, a następnie zawinąć ciasno w folii aluminiowej. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 stopni około 30 min.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia (kcal) 360 kcal
Białko 56,6 g
Tłuszcz 13,5 g
Węglowodany ogółem 2 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *