Spaghetti a la carbonara ze szparagami

Wszyscy kochają carbonarę, ale kochają ją wyłącznie z boczkiem – i chociaż zdaję sobie sprawę, że może nie jest to najzdrowszy rodzaj mięsa, to jednak raz na jakiś czas, z odpowiednimi dodatkami, można taki makaron zjeść, nawet będąc na diecie 🙂 zwłaszcza, że jest go tutaj naprawdę niewiele.

Spaghetti a la carbonara ze szparagami – składniki na 2 porcje:

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty – 200 g,
  • jaja – 3 sztuki,
  • boczek wędzony – 60 g,
  • szparagi – 250 g – ok. 8 sztuk,
  • czosnek – 10 g – 2 ząbki,
  • natka pietruszki – 1 czubata łyżka,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  2. Szparagi pozbawić niejadalnych części, i ugotować też na półtwardo w osolonej wodzie (może być w tej samej wodzie co makaron).
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do miseczki – posolić i popieprzyć.
  4. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, dodać drobno pokrojony czosnek i posiekaną natkę pietruszki.
  5. Na patelnię dodać pokrojone na 1,5 cm kawałki szparagów, wszystko wymieszać i podsmażyć jeszcze kilka minut.
  6. Trzymając patelnię na małym ogniu dodać makaron i wymieszać, następnie dodać jaja – smażyć wszystko według preferencji ścięcia jaj:)

carbonara ze szparagami

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia (kcal) 597 kcal
Białko 31,5 g
Tłuszcz 17,5 g
Węglowodany ogółem 67,5 g
Błonnik pokarmowy 14 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *