Sałatka z kurczakiem w glazurze miodowo-musztardowej

Co jeść na obiad w pracy, kiedy nie mamy możliwości odgrzania posiłku? Najlepiej sprawdzi się sałatka z kurczakiem! I to taka, aby wszyscy współpracownicy nam zazdrościli 😉

Sałatka z kurczakiem w glazurze miodowo-musztardowej z sałatą lodową, pomidorkami koktajlowymi oraz chipsami z marchewki i pietruszki – składniki:

  • garść sałaty lodowej,
  • 8 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • tymianek, sól, pieprz;

Marynata do kurczaka:

  • 1/2 piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka miodu,
  • ocet winny, sól, pieprz do smaku;

1. Musztardę francuską wymieszać z miodem, octem winnym, solą i pieprzem. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą i odstawić w naczyniu żaroodpornym na pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.
2. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, ułożyć w drugim naczyniu żaroodpornym lub na blasze oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą z oliwek i tymiankiem.
3. Marchewkę, pietruszkę i kurczaka piec w 200 stopniach, przez około 30-40 minut.
4. Sałatę podrzeć na drobne części, polać jogurtem naturalnym. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
5. Kurczaka pokroić w paski, ułożyć na sałacie, dodać chipsy z marchewki i pietruszki oraz dodać pomidorki koktajlowe.

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 422 kcal
Białko 28.67 g
Tłuszcz 14.13 g
Węglowodany ogółem 50.84 g
Błonnik pokarmowy 11.66 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *