Sałatka warzywna w zalewie octowo-miodowej

Kochamy lato, bo warzyw i owoców wszędzie dookoła jest w bród! Ale musimy też kochać i późną jesień, i zimę i wczesną wiosnę. A co w tych porach roku najlepiej się sprawdza? Oczywiście domowej roboty przetwory! Tak więc podrzucamy Wam przepis na pierwszy z nich 🙂 Sałatka z warzywami to świetny dodatek do domowych obiadków i jako alternatywa do świeżych surówek. A do tego – zdrowo, warzywnie i zawsze przy obiedzie możemy powspominać, jakież to cudowne lato było… i cudowne nadejdzie 😉

Składniki (na około 18 średnich słoików):

Warzywa:

  • cukinia – 4 kg – najlepsza będzie średniej wielkości,
  • ogórek gruntowy – 0,5 kg,
  • papryka czerwona – 1 kg,
  • cebula – 0,5 kg,
  • marchew – 0,7 kg,
  • natka pietruszki – 1 średni pęczek,
  • czosnek – 7 średnich ząbków,
  • papryka chili (w płatkach) – 2 łyżeczki,
  • sól – 6 łyżek;

Zalewa:

  • 4 szklanki wody,
  • 2 szklanki octu 10%,
  • 3/4 szklanki miodu, ewentualnie miód można zastąpić cukrem (wtedy 1 ¼ szklanka cukru),
  • 5 łyżek oleju;

Dodatkowo:

  • 8 łyżeczek gorczycy,
  • ok. 18 szt. ziela angielskiego,
  • ok. 18 szt. liści laurowych;

Przygotowanie:

Pierwszy krok:

Przygotować duże naczynie – u mnie była to duża miska. Wszystkie warzywa dokładnie umyć.  Obrać ze skórki musimy tylko marchewkę. Pozostałych nie trzeba. Cukinię i ogórka pokroić w cienkie plastry, paprykę w 2 cm paseczki, cebulę w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce a czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać chili, sól i dokładnie wymieszać. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. 6 – 8 godzin aby warzywa puściły sok. Po tym czasie odlewamy powstałą wodę.

Sałatka warzywna w zalewie octowo-miodowej

Krok drugi:

Przygotować słoiki. Należy je wyparzyć i sprawdzić, czy zakrętki są dobrze dopasowane. Jest to dość ważne, gdyż w przypadku ich nieszczelności słoiki po pasteryzacji będą przeciekać.

Gotowe warzywa należy dokładnie odsączyć i napełnić nimi słoiki. Do każdego z nich dodać: ok. ½ łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy.

Krok trzeci:

Przygotować zalewę: Wszystkie składniki (wodę, ocet, miód) wlać do garnka i zagotować. Gotową zalewą zalać słoiki. Słoiki dokładnie zakręcić.

Krok czwarty:

Pasteryzacja. Zagotować w garnku wodę. Włożyć słoiki do garnka tak, żeby woda sięgała centymetr poniżej zakrętki. Gotować na małym ogniu ok. 20 min.

Po tym czasie wyjąć słoiki i odwrócić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.

Sałatka świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu albo kanapek. Spróbujcie sami!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *