Sałatka na zimno z kaszą pęczak

Inspiracją do tej sałatki było moje ulubione spaghetti aglio e olio. Ale że znalazłam w szafkach i w lodówce jeszcze inne składniki to postanowiłam trochę powariować – i tak oto powstała pyszna sałatka, w sam raz na obiad do pracy. I to bez konieczności podgrzewania!

Sałatka na zimno z kaszą pęczak

  • 2 łyżki zielonych oliwek,
  • 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 6 oliwek zielonych,
  • 3 łyżki natki z pietruszki (koniecznie świeżej!),
  • 1 łyżka słonecznika,
  • 4 plastry suszonych pomidorów,
  • 150 g kaszy pęczak (opcjonalnie 1,5 woreczka);

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Suszone pomidory i natkę drobno posiekać, oliwki pokroić w plasterki. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia (kcal) 434 kcal
Białko 9 g
Tłuszcz 18,6 g
Węglowodany ogółem 62 g
Błonnik pokarmowy 1,4 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *