Pełnoziarniste naleśniki z waniliowym kremem i malinami

A może dzisiaj naleśniki na obiad? A co powiesz na wersję pełnoziarnistą? I trochę taką bardziej… dietetyczną? Ale nie martw się – nie zawiedziesz się! Sama wolę je zdecydowanie bardziej, niż na zwykłej mące. A do tego… może coś innego zamiast dżemu? Proponuję w takim razie waniliowym krem i maliny – smakują obłędnie! Więc teraz zapraszam Cię do kuchni  – w końcu taki pyszny obiad sam się nie zrobi 🙂

Pełnoziarniste naleśniki z waniliowym kremem i malinami – składniki (przepis na 3 sztuki):

  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki ksylitolu do kremu i pół łyżeczki ksylitolu do ciasta naleśnikowego,
  • 3/4 szklanki malin świeżych lub mrożonych,
  • 65 g mąk pszennej typ 1850,
  • pół szklanki mleka,
  • 150 g naturalnego serka homogenizowanego,
  • szczypta soli,
  • 5 g wanilii w proszku;

Sposób przygotowania:

Jajko, mąkę, mleko, sól i odrobinę ksylitolu dokładnie wymieszać mikserem lub łyżką. Smażyć na patelni teflonowej (należy pamiętać, aby ją dobrze rozgrzać) na małym ogniu i przewracać, gdy brzegi się zarumienią i ciasto będzie ścięte. Serek homogenizowany wymieszać z pozostałą ilością ksylitolu i wanilią. Maliny zblendować. Naleśniki smarować powstałym kremem, zawijać w rulonik, a na koniec na wierzchu polać malinami.

Wartości odżywcze (1 porcja – 3 sztuki)

Energia (kcal) 579 kcal
Białko 28.26 g
Tłuszcz 20.51 g
Węglowodany ogółem 80.48 g
Błonnik pokarmowy 6.03 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *