Pęczotto z pieczonymi pomidorami i cukinią

Włosi niech mają swoje risotto, a my wolimy jego polską wersję – pęczotto! Oczywiście pęczotto z warzywami 🙂 Ta najstarsza znana kasza często jest niedoceniana w naszej kuchni – a jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, węglowodanów złożonych oraz witamin i składników mineralnych. Zdecydowanie jest to moją ulubioną kaszą!

SKŁADNIKI (na 1 porcję):

  • 5 łyżek kaszy pęczak,
  • pół średniej wielkości cukinii,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 100 g piersi z kurczaka,
  • tymianek,
  • szałwia,
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka wywaru warzywnego (z selera, marchwi i pietruszki),
  • ok. dwóch szklanek wody;

PRZYGOTOWANIE:
Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na wysmarowanej oliwą z oliwek patelni. Wsypujemy kaszę, wylewamy szklankę wywaru i dusimy, dopóki kasza nie pochłonie wywaru. Potem dodajemy wodę, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości kaszy. W międzyczasie pomidory i cukinię kroimy w plasterki, a następnie pieczemy na blasze ok. 10-15 min. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z tymiankiem, szałwią, solą i pieprzem, odstawiamy na 10 min. Upieczone pomidory kroimy w kostkę, cukinię w półksiężyce i dodajemy do kaszy, razem z piersią z kurczaka. Dusimy, do momentu aż pierś z kurczaka będzie ugotowana. W razie potrzeby można uzupełniać wodę.

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 418 kcal
Białko 33.03 g
Tłuszcz 6.76 g
Węglowodany ogółem 65.39 g
Błonnik pokarmowy 8.25 g

11417763_592779584159068_7316948579869306489_o

5 Comments Add yours

  1. Paulina Chmielewska napisał(a):

    Jakimś cudem moja dieta bardzo pomija kasze. Ostatnio jadłam obiad na mieście to się trochę jej trafiło, ale w domu nigdy nie była przygotowywana, więc nie jestem nauczona jeść kaszy. Chyba muszę co nieco pozmieniać, bo wygląda przepięknie i chociaż jestem ledwo po śniadaniu, to mam ochotę zjeść to cudne danie 😀

  2. ioreta napisał(a):

    Wow! Super! Uwielbiam cukinię 🙂

  3. Domi w kuchni napisał(a):

    Mmmm, uwielbiam pęczotto. Muszę koniecznie wypróbować tę wersję, bo właśnie obrodziły nam pomidory w trzech szklarniach 🙂 wygląda to naprawdę ładnie, kolorowo.

  4. mamowato.pl napisał(a):

    Wygląda apetycznie! Myślę, że mam już pomysł na jutrzejszy obiad 🙂 Moje dziecko uwielbia pęczak i cukinię, więc danie, jak znalazł 🙂

  5. Emilia napisał(a):

    bardzo fajne i tanie. Ja od niedawna zakochałam się w kaszach dlatego super, że nasza rodzima kasza jest w końcu doceniana przez blogerów. Super

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *