Papryka zapiekana z mięsem mielonym i kaszą gryczaną

Dla wszystkich antyfanów kaszy gryczanej: oto przepis, dzięki któremu polubicie tę kaszę! A przynajmniej mamy taką nadzieję 🙂 nie przerażajcie się ilością składników – przepis jest naprawdę prosty, jedynie czas pieczenia będzie trochę dłuższy. Ale to nic! Dla takiego smaku warto poczekać te 45 minut 🙂

Papryka zapiekana z mięsem mielonym i kaszą gryczaną – składniki na 3 porcje:

  • papryka – 3 duże sztuki – ok. 650 g,
  • mielone mięso wieprzowe (najlepiej szynka) – 250 g,
  • kasza gryczana – 1 woreczek – 100 g
  • pieczarki – ok. 6 sztuk -120 g,
  • cebula – 1 średnia – 100 g,
  • pomidor – 1 średnia sztuka – 120 g,
  • jajko – 1 sztuka – 50 g,
  • mozzarella – wiórki – 30 g,
  • olej rzepakowy – 2 łyżki,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • sól, pieprz;

Przygotowanie:

  1. Ugotować kaszę zgodnie z przepisem.
  2. Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z olejem. Wysmarować paprykę w środku i na zewnątrz.
  3.  Wstawić piekarnik na 180 stopni.
  4. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Dusić razem na patelni przez ok. 3 min.
  5. Pomidora pokroić w kostkę.
  6. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, podduszone pieczarki, cebulkę, surowego pomidora i kaszę, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.
  7. Powstałą masą nafaszerować papryki a na wierzch posypać mozzarellą.
  8. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 min.
Papryka zapiekana z mięsem mielonym i kaszą gryczaną

Wartość odżywcza (1 porcji):

Energia (kcal) 407 kcal
Białko 28.12 g
Tłuszcz 16.83 g
Węglowodany ogółem 43.52 g
Błonnik pokarmowy 8.82 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *