Obiadowa szakszuka z ziemniaczkami

Jako typowe, dietetyczne fanki jajek, kochamy szakszukę w każdej wersji (np. takiej i takiej). I dlatego,  w związku z tym, że jaja są tak uniwersalnym i wartościowym produktem, to można je podawać praktycznie na każdy posiłek. A na pewno nie spodziewaliście się, że można przygotować szakszukę na obiad 🙂 a wystarczy dodać “produkt węglowodanowy”, czyli ziemniaki (tak jak u nas) bądź kaszę np. gryczaną, która również doskonale sprawdzi się jako towarzysz szakszuki.

Przepis na 1 porcję szakszuki z ziemniakami:

  • 2 jaja,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 1 duży pomidor,
  • czosnek – 1 ząbek czosnku,
  • ulubione zioła ( u nas prowansalskie),
  • sól, pieprz – do smaku;

+ dodatek węglowodanowy  np. ziemniaki (ok. 200 g) – gotowane lub pieczone (u nas w wersji gotowanej);

Przygotowanie:

  1.  Przygotować warzywa, czyli sparzyć i obrać ze skórki pomidora oraz umyć liście szpinaku.
  2.  Pomidora pokroić w kostkę, szpinak porwać na drobniejsze kawałki.
  3.  Wrzucić warzywa na patelnie i chwilę poddusić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Zrobić w warzywach 2 małe “okienka” i wbić w nie jaja.
  5. Przykryć patelnię przykrywka i dusić do momentu ścięcia jaj (około 3 minut).
  6. Podawać ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem i jeść ze smakiem 🙂

Wartość odżywcza 1 porcji obiadowej:

Energia (kcal) 359 kcal
Białko 18,5 g
Tłuszcz 11,7 g
Węglowodany ogółem 39,4 g
Błonnik pokarmowy 6,6 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *