Krem z dyni z pomarańczą, kolendrą i cynamonem

Krem z dyni z pomarańczą, kolendrą i cynamonem

Czy wy też nie możecie doczekać się, aż dynia pojawi się na bazarkach i w sklepach? Tak, wiem, że można ją dostać nawet w zimie, ale urok, który niesie za sobą sezon dyniowy jest raz w roku, właśnie teraz!

Dynia jest dla mnie bardzo uniwersalnym warzywem. Smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Można z niej robić leczo, dżemy, marmolady, przetwory, ketchupy domowej i oczywiście zupy.

SKŁADNIKI (na dwie porcje):

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu (lub – do smaku),
  • 1 duża cebula,
  • 0,5 kg dyni,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 pomarańczy,
  • nasiona kolendry do smaku,
  • tarta skórka z 1/2 pomarańczy – wcześniej umytej i sparzonej,
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego;

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę, dynię i marchewkę pokroić w kostkę. W garnku podgrzać olej, zeszklić cebulę, następnie dodać pokrojoną dynię i marchewkę. Dodać cynamon oraz roztartą w moździerzu kolendrę. Całość zalać sokiem z pomarańczy i dodać otartą skórkę. Dodać bulion i gotować aż dynia zmięknie. Całość blendować na gładki krem i przetrzeć przez sito.

Wartości odżywcze (2 porcje)

Energia (kcal) 325 kcal
Białko 10.26 g
Tłuszcz 7.69 g
Węglowodany ogółem 74.93 g
Błonnik pokarmowy 26.67 g

krem z dyni z pomarańczą, kolendrą i cynamonem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *