Krem z brokułów z prażonymi nasionami słonecznika i czosnkowymi grzankami

Zupy-kremy to idealne rozwiązanie dla wszystkich głodomorów, dla których drugie danie to za mało, aby się najeść. Zwłaszcza że zazwyczaj nie mają one zbyt dużej liczby kilokalorii – toteż rzadko kiedy mogą stanowić odrębny posiłek – chyba że lubimy takie zupy na drugie śniadanie lub podwieczorek – wtedy do pojemnika i mamy gotowy lunch w pracy (pamiętajcie jednak, aby grzanki i nasiona słonecznika zapakować osobno). Mój krem z brokułów, pomimo dość kalorycznych dodatków, dostarcza jedynie 148 kcal. Możecie jednak manewrować tą kalorycznością – np. dodatkiem większej ilości pieczywa lub nasion słonecznika. Ponadto nie jest on zbyt mocno skomplikowany – ze względu na dość mocne i aromatyczne dodatki.  Zresztą po prostu – sami spróbujcie!

Krem z brokułów z prażonymi nasionami słonecznika i czosnkowymi grzankami – składniki na 3 porcje:

  • 1,5 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego (60 g),
  • 1 brokuł (250 g),
  • 2 ząbki czosnku (10 g),
  • 1 marchew (45 g),
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g),
  • 1 korzeń pietruszki (80 g),
  • 1/3 pora (60 g),
  • mała część selera (u mnie tak mniej więcej 1/5) (70 g),
  • 1 łyżka nasion słonecznika (10 g),
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marchew, seler, pietruszkę i pora ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, aby uzyskać wywar (bulion) warzywny. Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Bulion warzywny odlać od warzyw, wyjąć liść laurowy i ziele angielskie oraz dodać brokuły. Wszystkie składniki zblendować, dodając odpowiednią ilość bulionu warzywnego do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Nasiona słonecznika podprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z olejem. Chleb żytni pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać z czosnkiem i olejem. Podprażyć ponownie na suchej patelni (może być tej samej, którą wcześniej użyliśmy do nasion słonecznika).

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia (kcal) 146 kcal
Białko 6,5 g
Tłuszcz 5,8 g
Węglowodany ogółem 24 g
Błonnik pokarmowy 7,2 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *