Krem z kalafiora z prażonymi migdałami

Może i klasyka jest bardzo prosta, ale za to sprawdza się w każdej dziedzinie życia, także w kuchni. Sztuką jest dobrać odpowiednie dodatki! I tak krem z kalafiora jest po prostu kremem z kalafiora, ale jeśli dodamy do niego prażone płatki migdałowe, to nasza zupa zamienia się w niezwykle aromatyczny krem z idealnym połączeniem smakowym. A do tego tradycyjnie już – jest prawie dla każdego. Idealnie nada się na podwieczorek lub obiad czy kolację – pamiętajcie jednak, aby w tej wersji nie stanowiła ona jedynego elementu posiłku – możecie ją podać z grzankami lub po prostu pieczywem.

Krem z kalafiora z prażonymi migdałami – (składniki na 1 porcję):

  • kalafior świeży albo mrożony – 260 g,
  • cebula – 60 g,
  • mleko 1,5-2% tłuszczu – 70 ml,
  • bulion warzywny – 70 ml,
  • oliwa z oliwek – 4 ml,
  • płatki migdałów – 10 g,
  • czosnek, sól, pieprz – do smaku.

Przygotowanie

Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Kalafiora odcedzić i połączyć z podsmażona cebulką, czosnkiem i bulionem i zmiksować na gładki krem. Na koniec dodać mleko i zmiksować Migdały podprażyć na suchej patelni i posypać na wierzch gotowego kremu.

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 206 kcal
Białko 11.46 g
Tłuszcz 11.34 g
Węglowodany ogółem 22.63 g
Błonnik pokarmowy 8.55 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *