Krem z chrzanu z jajkiem na twardo

Zapewne znany mam jest klasyczny krem z brokułów czy kalafiora, ale czy kiedykolwiek mieliście okazję spróbować krem z chrzanu? A satysfakcjonuje Was lekko ostry smak w zupie? Jeśli tak, to zachęcam Was do spróbowania trochę innego kremu niż wszystkie pozostałe – jednocześnie łagodnego, ale zarazem z dominującym smakiem chrzanu. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu – poza obieraniem i blendowaniem w zasadzie robi się sama 😉

Możecie podawać ją także z kleksem z jogurtu naturalnego – dla tych co lubią bardzo kremowo!

Krem z chrzanu z jajkiem na twardo – składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1/3 korzenia selera
  • 4 ziemniaki
  • około 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz do smaku;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać, a następnie ugotować w wodzie razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Jajka ugotować na twardo (przez około 10 minut od zagotowania się wody). Warzywa wyłowić z przygotowanego bulionu warzywnego i zblendować. Dodać szklankę bulionu, chrzan i ponownie całość zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka na twardo obrać i pokroić w ćwiartki. Podawać razem z zupą.

Wartości odżywcze (4 porcje):

Energia (kcal) 166 kcal
Białko 8,6 g
Tłuszcz 4,8 g
Węglowodany ogółem 27 g
Błonnik pokarmowy 5,2 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *