Dziś na obiad mielone! Kotlety mielone z cukinią

Szukasz alternatywy do tradycyjnych, smażonych kotletów mielonych?  Przedstawiam Ci w takim razie fit kotlety mielone z cukinią i groszkiem. Są tak samo smaczne, mają przypieczoną skórkę i co najważniejsze nie ociekają tłuszczem:)! Nadają się zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci.

Kotlety mielone z cukinią i zielonym groszkiem (składniki na pięć porcji – 10 kotletów po ok. 85 g):

  • mięso z indyka – zmielone – 500 g,
  • jajko – 55 g,
  • obrana cukinia – 160 g,
  • groszek – 50 g,
  • cebula – 60 g,
  • amarantus ekspandowany – 6 g (2 łyżki),
  • olej rzepakowy – 10 ml,
  • sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę kroimy w kostkę, cukinię pozbawiamy pestek i ścieramy na tarce. Na patelni, na oleju podsmażamy cebulkę a następnie dodajemy cukinię, smażymy chwilę aby wyparowała woda z cukinii. Do miski przekładamy świeżo zmielone mięso. Solimy, pieprzymy, dodajemy jajko i amarantus. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy podsmażone wcześniej warzywa i groszek. Formujemy około 10 kotletów.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy około 30 min. Na początku termoobieg a w połowie zmieniamy na grzanie dół-góra.

Wartości odżywcze (1 porcja – 2 kotlety):

Energia (kcal) 196 kcal
Białko 18,5 g
Tłuszcz 12,2 g
Węglowodany ogółem 3 g
Błonnik pokarmowy 1,3 g

Propozycja podania:

Ja dziś postawiłam na klasyk – smak dzieciństwa.  Kotlety podałam w towarzystwie gotowanych ziemniaczków z koperkiem i surówką z buraczków i papryki. Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *