Gęsta zupa z czerwonej fasoli z warzywami

Zupa z czerwonej fasoli z warzywami

Nie lubię przepisów, które wymagają ode mnie poświęcenia dużo czasu w kuchni, składających się z wielu etapów i zniechęcających do ich powtórzenia w przyszłości. Dlatego na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy proste i szybkie – przynajmniej w większości:)

Dziś proponuję Wam pyszną, ekspresową i sycącą zupę z czerwonej fasoli z warzywami. Jedyną rzeczą wymagającą trochę czasu może być bulion, ALE ja załatwiam tę kwestię tak, że raz na jakiś czas gotuję sporo bulionu a potem go mrożę w małych porcjach. I w ten oto sposób naturalny bulion mam zawsze wtedy, kiedy go potrzebuję:) Ale wracając do meritum, oto przepis na zupkę:)

W zależności od tego, na jaki posiłek chcecie ją spożyć, to tyle porcji z niej wychodzi. Ja raz jadłam ją w ramach obiadu i wtedy były to 4 porcje, a raz na kolację i wtedy spokojnie starcza na 6 porcji:)

Przepis:

  • puszka czerwonej fasoli z puszki – odsączona – ok 220 g
  • cukinia -obrana – 120 g
  • papryka czerwona – 150 g
  • pieczarki – 150 g
  • koncentrat pomidorowy – 4 łyżki – 60 g
  • BULION – 500 ml
  • czosnek – 4 ząbki
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki oregano, listek laurowy, 3 ziela angielskie
  • olej – 1 łyżka

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w średnią kostkę. Czosnek pokroić w drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i dodać cukinię, paprykę i pieczarki. Dodać przyprawy i czosnek – dusić przez ok. 5 min. Do gorącego bulionu dodać odsączoną fasolę i podduszone warzywa. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym oraz solą i pieprzem – według uznania.  Gotować do zagotowania i voila:

4 porcje obiadowe zupy to:

Wartość energetyczna:  567 kcal

Białko : 31,4 g

Tłuszcz: 19 g

Węglowodany: 57,2 g

Błonnik pokarmowy: 20,8 g

img_20161025_195631698

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *