Krem z kalafiora z olejem z prażonych orzechów włoskich

Dietetyczny krem z kalafiora to jeden z naszych ulubionych „zup-kremów”.
Szybki w przygotowaniu, sycący i zawsze można go zjeść w pracy (jeśli mamy możliwość odgrzania posiłku).

Kaloryczność? Przy tej zupie nie trzeba się nią martwić!

SKŁADNIKI (na 4 porcje):

  • 1 kalafior,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 szklanka wywaru warzywnego (nie z kostki),
  • 1 szklanka mleka do 2% zawartości tłuszczu,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku;

Na jedną porcję dodatkowo:

  • 3 drobno posiekane migdały,
  • 1 łyżeczka oleju z prażonych orzechów włoskich;

Przygotowanie:
Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie, cebulę i czosnek obrać oraz delikatnie podsmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotowanego kalafiora odcedzić, dodać szklankę wywaru, czosnek, cebulkę i blendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dolać mleko i wszystko dokładnie wymieszać blenderem. Wierzch posypać posiekanymi migdałami oraz polać olejem z prażonych orzechów włoskich.

Smacznego!

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 126 kcal
Białko 8,3 g
Tłuszcz 5,07 g
Węglowodany ogółem 18 g
Błonnik pokarmowy 6,4 g

10682308_590212634415763_122802432488915050_o

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *