Dietetyczna pizza na spodzie z mąki pełnoziarnistej

Pizza na diecie? Czy to możliwe? Pewnie, że tak!

Dietetyczna pizza na spodzie z mąki pełnoziarnistej na pewno zaspokoi Wasz pizzowy głód. Mało tego – dojdziecie do wniosku, że zwykła pizza… nie dorasta do pięt tej na mące pełnoziarnistej. Tak, tak – jest naprawdę pyszna, mięciutka, a do tego naprawdę zdrowa – w jednym kawałku możemy znaleźć aż 8 g błonnika pokarmowego! Całe przygotowanie zajmie Wam około godziny – a ile radości przyniesie, jeśli chodzi o dobór dodatków i przyjemność z jedzenia 🙂

W parze z pizzą kroczy rzecz jasna nieśmiertelny sos pomidorowy – u nas bardzo mocno intensywny, aromatyczny i ziołowy, tak naprawdę do przygotowania w 5 minut i wedle własnego upodobania – dodajcie taką ilość ziół, jaką lubicie.

Dodatkido pizzy – dobierajcie sobie dowolnie. To ma być Wasza dietetyczna pizza, więc ja Wam nie będę narzucać swojego kulinarnego zdania. Starajcie się jednak, aby nie dodawać jej zbyt dużo kaloryczności, czyli pomińcie to, co dokładnie wiecie, że jest grzeszne i niezdrowe. My z Mężem zdecydowaliśmy się na mozzarellę, duszone w niewielkiej ilości wody pieczarki z cebulką, szynkę z piersi kurczaka, suszone pomidory (suszone bez oliwy) i rukolę. Do tego sos czosnkowy – oczywiście w wersji dietetycznej, czyli na bazie jogurtu naturalnego.

Dietetyczna pizza na spodzie z mąki pełnoziarnistej – składniki (na blachę o wymiarach 43×35 cm, dla około 6 osób) – składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • 1 łyżeczka cukru brązowego,
  • 20 g drożdży piekarskich,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody dla drożdży, 3/4 szklanki ciepłej wody do ciasta;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i dokładnie wymieszać.
2. W 1/2 szklanki ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać cukier brązowy i 1 łyżeczkę mąki. Odstawić na ok. 10 min.
3. Zaczyn wymieszać z mąką, dodać olej rzepakowy i stopniowo dolewać około 3/4 szklanki ciepłej wody i jednocześnie zagniatać ciasto.
4. Zagniatać ciasto, aż będzie odchodziło od palców, uformować kulę, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce (u nas były to okolice kaloryfera ;)).
5. Ciasto rozwałkować na blachę o wymiarach 43×35 cm (mogą być także inne wymiary, u nas akurat są to standardowe wymiary blachy z piekarnika).

dietetyczna pizza

Sos pomidorowy do pizzy – składniki:

  • 200 g koncentratu pomidorowego (zazwyczaj jest to 1 mały słoiczek),
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie można dodać paprykę wędzoną,
  • 1/2 szklanki wody;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Koncentrat pomidorowy wymieszać z 1/2 szklanki wody. Doprawić do smaku: bazylią, oregano, octem balsamicznym, oliwą z oliwek, solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz opcjonalnie papryką wędzoną. Schłodzić w lodówce.

Następnie smarujecie sosem pizzę, nakładacie ulubione dodatki i do piekarnika – 220 stopni i 15 minut wystarczy 🙂

Wartości odżywcze (dla jednej osoby, jeśli podzielimy spód do pizzy na 6 części):

Energia (kcal) 345 kcal
Białko 12,3 g
Tłuszcz 5,7 g
Węglowodany ogółem 71,3 g
Błonnik pokarmowy 7,9 g

3 Comments Add yours

  1. Teresa napisał(a):

    Na pewno wypróbuję przepis! Jeśli smakuje tak, jak wygląda na pewno będzie pysznie! 🙂

  2. MintElegance napisał(a):

    papryka wędzona do sosu do pizzy? brzmi interesująco:)

  3. Pokularna napisał(a):

    Coś przepysznego. Jak dla mnie bomba szczególnie jeżeli chodzi o błonnik, bo mam z nim spore problemy i spożywam znacznie za mało. Na pewno wypróbuję przepis w weekend, albo nawet dziś – przynajmniej zrobię coś pysznego podczas choroby 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *