Cytrynowy kurczak

Trzeba przyznać, że mało u nas propozycji obiadów – a to dlatego, że najlepsze pomysły przychodzą nam do głowy rano. Ale to nie jest tak, że nie jadamy obiadów – wręcz przeciwnie! I ten posiłek musi być dla nas zdrowy i obfity. Dzisiaj mamy dla Was propozycję kurczaka w marynacie cytrynowej – lekko kwaśnej, a jednocześnie dzięki dodatkowi miodu – z nutką słodyczy. Smacznego!

Cytrynowy kurczak – przepis na 3 porcje:

  • 3 pałeczki z kurczaka,
  • 3 podudzia z kurczaka;

Marynata:

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 6 ząbków czosnku,
  • sól, pieprz;

Przygotowanie:

Części kurczaka dokładnie umyć.  Przyprawić go solą i pieprzem. Przygotować marynatę:  wycisnąć sok z 1 cytryny, dodać miód, oregano i drobno starty czosnek. Kurczaka przełożyć do miski i dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Odstawić do lodówki na około 3h.

Nastawić piekarnik na 180*C. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Nadmiar marynaty pozostawić w misce. Piec przez 40 min, w połowie pieczenia przewróć mięso na drugą stronę i polej je pozostałą marynatą.

Gotowe danie podawaj z ulubionym ryżem, ziemniakami albo kaszą oraz koniecznie porcją surówki!

Wartości odżywcze (1 porcji – 1 udko + 1 podudzie):

Energia (kcal) 301 kcal
Białko 27,6 g
Tłuszcz 16,4 g
Węglowodany ogółem 6,9 g

Wartości odżywcze porcji kurczaka i 50 g ryżu:

Energia (kcal) 483 kcal
Białko 31,6 g
Tłuszcz 16,7 g
Węglowodany ogółem 49 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *