Curry kasza jaglana z warzywami

Choć wegetarianką nie jestem (ale moje 1,5-roczne dziecko już jest ;))), to jednak tego mięsa nie jem za wiele, a jestem wielką fanką ciekawych bezmięsnych dań. Dlatego dzisiaj curry kasza jaglana – królowa polskich kasz w połączeniu z nutką orientalności oraz zdrowiem – bo warzyw tutaj nie brakuje 😉

Mięsożercy śmiało mogą do potrawy dodać pokrojonego w kostkę kurczaka lub po prostu zrobić kotleta 😉

Dla dzieci – rzecz jasna – bez soli 😉

Curry kasza jaglana z warzywami – przepis na 3 porcje:

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • 1 marchew,
  • 1 papryka,
  • 2 łyżeczki przyprawy curry bez soli (można zrobić domowymi sposobami),
  • pół łyżeczki imbiru,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • ok. 3 szklanek wody + 2 łyżeczki domowej vegety (lub 3 szklanki domowego bulionu warzywnego),
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz do smaku;

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć chwilę na oleju rzepakowym. W międzyczasie pokroić cukinię w kostkę, dodać do cebuli i całość zalać 2 szklankami bulionu. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do wywaru. Z papryki pozbyć się gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, dodać do pozostałych warzyw. Kaszę jaglaną przepłukać, dodać do warzyw i całość dusić ok. 10 min na małym ogniu. W razie potrzeby dodać 3 szklankę wywaru. Całość doprawić do smaku curry, imbirem, czosnkiem, koncentratem pomidorowym, pieprzem i (opcjonalnie) solą.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia (kcal) 361 kcal
Białko 12 g
Tłuszcz 7 g
Węglowodany ogółem 59 g
Błonnik pokarmowy 6 g
Żelazo 5,5 mg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *